sköldkörteldagen

Sköldkörteldagen 2022 – Ta hand om din sköldkörtel

24 maj 2022

Varje år den 25 maj inträffar Sköldkörteldagen som har till syfte att sprida kunskap om sköldkörtelsjukdomar. Den lilla, fjärilsliknande sköldkörteln spelar en viktig roll för hälsan och påverkar kroppens celler, vävnader och organ. I artikeln får du lära dig mer om sköldkörtelsjukdomar, den senaste forskningen och hur du bäst tar hand om din sköldkörtel.

Vad finns det för sköldkörtelsjukdomar?

Omkring 500 000 svenskar är diagnostiserade med sköldkörtelsjukdom. Många talar om sköldkörtelrubbning, som innefattar hypotyreos och hypertyreos. Sköldkörteln kan även drabbas av olika varianter av sköldkörtelcancer, men det är ovanligt.

Sköldkörtelrubbning

Sköldkörtelrubbning innefattar både en under- och överaktiv sköldkörtel. Om sköldkörteln har en underfunktion kallas det för hypotyreos, medan en överproduktion i sköldkörteln benämns vid hypertyreos.

Hypotyreos

Den vanligaste sköldkörtelsjukdomen kallas hypotyreos. Vid hypotyreos producerar inte sköldkörteln tillräckligt med hormoner, vilket leder till att ämnesomsättningen saktar ner och blir lägre. Hypotyreos är mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Symptomen varierar och kan ibland vara otydliga. Du kan känna dig trött, frusen, nedstämd och få låg puls.

Hypertyreos

Hypertyreos uppstår när sköldkörteln producerar för mycket hormoner. För mycket sköldkörtelhormon gör att ämnesomsättningen blir för hög och kroppen stressad. Vanliga symtom är hjärtklappning, viktminskning, svettningar och håravfall.

Varför drabbas vissa av sköldkörtelsjukdom?

Orsaken till varför människor drabbas av sköldkörtelsjukdom varierar. Vissa sköldkörtelproblem är ärftliga och kroniska. En annan orsak handlar om tidigare strålbehandlingar. Även för lite jod, järn, d-vitamin eller selen i kroppen kan påverka sköldkörtelns funktioner.

Hur du tar hand om din sköldkörtel

Genom att äta en varierad kost och ha koll på symptom kan du undvika eller förhindra utvecklingen av sköldkörtelsjukdom. Ju tidigare du är medveten om dina sköldkörtelproblem desto bättre. Du kan ta blodprov där blodmarkörer kopplade till sköldkörteln kontrolleras. Om du misstänker att du lider av en sköldkörtelsjukdom bör du kontakta en läkare.

Vilka blodvärden är kopplade till sköldkörteln?

Hos Medisera kan du analysera och kartlägga blodvärden kopplat till sköldkörteln. I Sköldkörteltest Stor mäts tre hormoner: T3 (fritt), T4 (fritt) och TSH samt TPO-antikroppar. TPO-antikroppar angriper sköldkörteln och påverkar funktionen. När dessa värden kontrolleras kan du få indikation om sköldkörteln är under- eller överaktiv. Medisera kan dock ej ställa någon diagnos, men ge dig vägledning vid avvikande värden. Låga nivåer av vissa vitaminer och mineraler kopplas till sköldkörtelsjukdomar, därför kontrolleras även ferritin, D-vitamin, B-12 (kobalamin), B-9 (folat), homocystein och zink.

Forskning

Läs mer på Sköldkörtelförbundets hemsida om den senaste forskningen inom området: hur hjärnan påverkas samt om hur fertilitet och graviditet påverkas av rubbningar i sköldkörtelns funktion.

Källor

skoldkortelforbundet.se

cancerfonden.se

1177.se

Beställ Sköldkörteltest via blodprov här

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.