Hur påverkas hälsan av sköldkörteln?
5 maj 2022Sköldkörteln spelar en viktig roll för kropp och hälsa. Ungefär 500 000 personer i Sverige är drabbade av sköldkörtelproblem idag. Konsekvenserna kan handla om allt från mildare besvär till allvarliga tillstånd. I artikeln får du lära dig mer om sköldkörtelns funktioner, kopplingen till ämnesomsättningen och hur värdefulla hormoner är för kroppen.
Vad är sköldkörteln?
Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter under struphuvudet vid halsen. Den tillverkar hormoner som i sin tur styr kroppens ämnesomsättning. Kroppens celler behöver sköldkörtelhormon, därför är det avgörande att sköldkörteln fungerar för en god hälsa.
Sköldkörtelns funktioner
Sköldkörteln bildar två olika hormoner: trijodotyronin och tyroxin. Trijodotyronin kallas för T3 och tyroxin för T4. Dessa hormoner påverkar många av kroppens funktioner, bland annat reglerar de ämnesomsättningen. Genom ämnesomsättningen omvandlar kroppen näring till energi.
Tillverkningen av trijodotyronin och tyroxin kontrolleras av ett hormon som heter tyroideastimulerande hormon, även kallat TSH. Genom blodbanan når TSH sköldkörteln, som bildats i hjärnan.
Ämnesomsättningens roll för hälsan
Om sköldkörteln inte skapar tillräckligt med hormoner leder det till att ämnesomsättningen blir lägre. Hypotyreos betyder att ämnesomsättning är låg på grund av brist på sköldkörtelhormon T3 och T4. En låg ämnesomsättning innebär att det finns för låga nivåer av sköldkörtelhormoner i blodet. Tillståndet utvecklas gradvis och leder till utmattning och trötthet.
Vanligare att kvinnor drabbas
Underfunktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos, är den vanligaste sjukdomen som drabbar sköldkörteln. Hypotyreos är mer än fem gånger vanligare hos kvinnor än män. En del drabbas i samband med klimakteriet eller förlossning. Ibland uppkommer hypotyreos av kroniska och ärftliga skäl. Även brist på jod i kroppen kan orsaka hypotyreos.
Kontrollera blodvärden kopplade till sköldkörteln
Det går att undersöka och följa blodvärden kopplade till sköldkörteln. Medisera har tillsammans med Sköldkörtelförbundet tagit fram en hälsokontroll med analys och kartläggning av blodvärden relaterat till sköldkörteln. Bland annat testas T3, T4 och TSH. Höga TSH-nivåer påvisar att sköldkörteln är underaktiv, medan låga TSH-nivåer antyder att sköldkörteln är överaktiv. T3 och T4 analyseras tillsammans med TSH för att bedöma sköldkörtelfunktion och hypotyreos.
Vid misstanke om sköldkörtelsjukdom bör du alltid kontakta en vårdcentral.