Vad är konjugerat, okonjugerat och totalt bilirubin?

Bilirubin är en gulaktig biprodukt som bildas vid nedbrytningen av hemoglobin, det protein i röda blodkroppar som transporterar syre. Bilirubin spelar en viktig roll i kroppen, och dess nivåer kan ge information om leverns funktion och kroppens allmänna hälsa. Det finns två huvudformer av bilirubin som mäts i blodprov: totalt bilirubin och konjugerat bilirubin.

Totalt bilirubin

Totalt bilirubin är summan av både okonjugerat (indirekt) och konjugerat (direkt) bilirubin i blodet.

Läs mer om det blodprov för bilirubin som Medisera erbjuder; totalt bilirubin.

Okonjugerat bilirubin

Okonjugerat bilirubin (eller indirekt bilirubin) är den form av bilirubin som ännu inte har konjugerats i levern. Den är fettlöslig och kan inte utsöndras i urinen, vilket gör att den lagras i fettvävnad och kan orsaka gulsot (ikterus) om nivåerna blir för höga.

Konjugerat bilirubin

Konjugerat bilirubin (även kallat direkt bilirubin) är den form av bilirubin som har blivit bearbetad av levern. När bilirubin bildas från nedbrytningen av hemoglobin transporteras det till levern, där det konjugeras (eller kopplas samman) med glukuronsyra. Denna process gör bilirubin mer vattenlösligt, vilket underlättar utsöndringen via gallan och därmed genom avföringen.

Konjugerat bilirubin är viktigt för att avlägsna bilirubin från kroppen. Det utsöndras via gallblåsan och bidrar till att ge avföringen sin bruna färg.

Normalt utgör det konjugerade bilirubinet mindre än 20 procent av totalbilirubinet i blodplasma hos vuxna.

Analysen av bilirubin kan vara ett led i att undersöka sjukdom i lever eller problem med gallan. Den kan göras inför en operation eller för att undersöka om en nedsatt leverfunktion kan bero på att gallvägarna är igensatta. Analysen används även för att undersöka anemi; om de röda blodkropparna bryts ner snabbare än vad benmärgen klarar av att producera nya, ett tillstånd som leder till lågt blodvärde.

 

Beställ bilirubin totalt

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.