Järn – vanliga frågor och svar

Varför behöver kroppen järn?

Kroppen behöver järn bland annat för att producera röda blodkroppar som innehåller hemoglobin, vilket behövs för syretransporten i blodet. Järnet spelar en central roll i att binda syre, vilket gör det möjligt för kroppen att förse sina vävnader med den energi som behövs för att fungera optimalt. Dessutom är järn viktigt för att eliminera koldioxid, en restprodukt som transporteras tillbaka till lungorna för utandning.

Både för låga och för höga nivåer av järn kan leda till hälsoproblem. Om järnbristen upptäcks i tid kan den oftast enkelt åtgärdas. Järnbrist, som också kallas anemi, uppstår eftersom kroppen behöver järn för att kunna producera tillräckligt med blod. En brist på järn kan snabbt leda till en minskning av blodvolymen. Läs om järnbristtestet.

Vilka är symtomen på järnbrist?

Det är vanligt att du känner trötthet och energilöshet vid järnbrist. Du kan få hjärtklappning, huvudvärk, håravfall, koncentrationssvårigheter och uppleva yrsel. Om järnbristen ökar långsamt kan kroppen anpassa sig gradvis, vilket ibland leder till att symptomen blir subtila trots att bristen är allvarlig. Hur mycket symptom man känner vid järnbrist är individuellt.

Är det farligt att ha järnbrist?

Extremt höga eller låga värden av järn kan vara farligt. Järnbrist hos barn kan leda till problem med hjärnans utveckling. Järnbrist är relativt vanligt och det krävs en längre tid med brist för att bristen ska bli allvarlig.

Hur behandlas järnbrist?

Vilken behandling som sker beror på hur stor järnbristen är samt vad som anses vara orsaken. Vid blodbrist som orsakas av för låga järnvärden är en vanlig behandling järntabletter. De äts regelbundet varpå nya blodprov tas efter behandlingsperioden. I de fall man inte tål järntabletter kan järntillskott ges via sprutor. För de allra flesta räcker järntabletter eller sprutor. Vilken insats som bör ske ska alltid en läkare avgöra utifrån en helhetssyn av hälsotillståndet. Börja inte med järntabletter utan att först konsultera läkare.

Nackdelar med järntabletter

Järn kan bli giftigt vid för höga mängder, det är därför viktigt att kontrollera järnvärdena och rådfråga läkare vid intag av höga halter järn för att inte överskrida den rekommenderade dosen. Kroppen tar inte upp lika stor mängd av järn i tablettform som vid intag av mat. Den största mängden av järnet i en järntablett passerar genom tarmarna utan att tas upp i kroppen. Detta kan leda till att du känner dig illamående, förstoppad eller upplever andra magproblem.

Hur lång tid tar det att bli av med järnbrist?

Det kan ta upp till 6 månader för kroppen att återställa järnbrist trots dagligt intag. Vid akuta fall av järnbrist kan en läkare tillhandahålla injektion via spruta, då tar kroppen upp järnet snabbare.

Vad ska man äta för att få i sig järn?

Inälvs- och blodmat är rikt på järn. Även andra animaliska produkter som ägg, kött och viss fisk innehåller mycket järn. Vegetariska livsmedel som fullkornsprodukter, frukt, baljväxter och vissa nötter är järnrika.

När behövs blodtransfusion vid järnbrist?

I de fall du har mycket låga värden kan blodtransfusion vara ett alternativ. Framförallt gäller det om en läkare anser att de låga värdena kan påverka hjärtats funktion.

Vilka sjukdomar kan järnbrist bero på?

Det vanligaste är att järnbrist uppstår av blodförlust, främst menstruation. Men det förekommer även hos personer med sjukdomar som innebär blödningar. Bland dessa finns exempelvis magsår, cancer och olika tarmsjukdomar. I dessa fall är det viktigt att kombinera behandlingen mot sjukdomen med behandling för det låga järnvärdet.

Läs mer om högt och lågt järnvärde.

Beställ järnbrist-test

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.