Vad är TSH – Tyreoideastimulerande hormon?

Tyreoideastimulerande hormon, även kallat tyreotropin, tyrotropin och TSH, är ett hormon som produceras av hypofysen, ett litet organ under hjärnan. Hormonets uppgift är att aktivera och reglera sköldkörteln. Sköldkörteln finns i halsen och den släpper i sin tur ut hormoner som reglerar hur snabbt kroppen använder energi. Sköldkörtelhormonerna påverkar kroppens ämnesomsättning.

Varför tas blodprov för analys av TSH?

Har man problem med sköldkörteln, det vill säga att den utsöndrar för mycket eller för lite sköldkörtelhormoner, kan det ha flera orsaker. Genom att testa och analysera TSH i blodet kan man se ifall det är själva sköldkörteln det är fel på eller om det har hänt något med hypofysen eller något annat organ som kan påverka sköldkörteln.

TSH test och analys används även för att se hur en viss behandling påverkar sköldkörteln. TSH är oftast en av flera markörer som undersöks när man misstänker problem med sköldkörteln. TSH kan även påverkas av flera andra sjukdomar som inte är direkt relaterade till hypofysen.

Förhöjt värde av TSH

Ett högt värde av TSH kan tyda på hypotyreos, ofta ökar då halten av TSH i blodet. Ett högt värde kan även indikera andra sjukdomar. För slutgiltig diagnos behöver läkaren jämföra de olika proverna för sköldkörteln då olika kombinationer av värden kan ha olika betydelse.

Lågt värde av TSH

Ett lågt värde av TSH kan tyda på hypertyreos. För slutgiltig diagnos behöver läkaren jämföra de olika proverna för sköldkörteln då olika kombinationer av värden kan ha olika betydelse.

Vilka andra blodprover är kopplade till sköldkörteln?

Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du läsa mer:

T3 (fritt)

T4 (fritt)

Anti TPO

TRAK

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

Se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning

Beställ TSH - tyreotropin

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.