Vad är laktotropin?

Laktotropin (även kallat mammotropin) är ett annat ord för hormonet prolaktin som utsöndras av hypofysen, en liten körtel under hjärnan.

Ett av hormonets syften är att förbereda kvinnans bröst för amning. Det är även kopplat till många andra kroppsfunktioner, exempelvis ämnesomsättningen och immunförsvaret. Både män och kvinnor producerar och behöver prolaktin. Läs mer om prolaktintest.

Varför tas blodprov för analys av laktotropin?

Laktotropin är ett av flera hormoner som undersöks vid infertilitet eller svårighet att skaffa barn. Det utförs även när man misstänker att något är fel med hypofysen. Det är viktigt att patienten som ska ta provet inte stressar innan själva provtagningen då stress ökar prolaktinkoncentrationen i kroppen.

Förhöjt värde av laktotropin

Laktotropinvärdet i blodet varierar under dagen samt under menstruationscykeln. Under graviditet är koncentrationen i blodet extra högt. Det höjs även vid stress och fysisk ansträngning.

Vissa sjukdomar gör att hypofysen utsöndrar mer laktotropin än normalt eller vid fel tillfälle. Det är även vanligt att överproduktion av laktotropin beror på en tumör i hypofysen. Höga värden kan bero på många olika saker, bland annat överkonsumtion av lakrits, kronisk njursvikt eller leverskada. Höga värden och relaterade sjukdomar förekommer hos bägge kön, men är vanligare hos kvinnor.

Lågt värde av laktotropin

Låga värden av laktotropin kan tyda på problem med hypofysen. Vid Sheehans syndrom börjar hypofysen nekrotisera på grund av blodförlust. Då är alla hypofyshormoner låga, inklusive laktotropin. Det kan även bero på tumör i hypofysen eller någon annan typ av sjukdom. Låga värden är ofta förknippade med oregelbunden mens och infertilitet.

Beställ prolaktintest

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.