Progesterontest via blodprov

Progesteron är ett steroidhormon som förekommer hos både kvinnor och män. Hos kvinnor bildas hormonet i äggstockarna under ägglossning, i nervsystemet och i binjurar. Hos män produceras progesteron i testiklarna, i nervsystemet och i binjurarna. Gravida kvinnor producerar även progesteron i moderkakan. Hormonet är viktigt för båda könen eftersom det har många egenskaper. Progesteron verkar antidepressivt och kan vara sövande, normalisera blodets koaguleringsförmåga samt vara vätskedrivande.

Klicka här för att läsa mer om Mediseras Progesteron & Östrogentest via blodprov där test av progesteron inkl. analys och läkarkommentar ingår.

Enbart test av progesteron via blodprov ingår i Progesterontestet.

Varför behövs test och analys av progesteron?

En obalans av hormoner i kroppen kan bero på många olika saker. Genom att genomföra en analys av progesteron kan du snabbt utesluta, eller vid brist eller förhöjt värde, inleda en behandling.  Det normala värdet av progesteron kan variera dels beroende på kön men också beroende på menscykeln när det kommer till kvinnor. Vid en graviditet höjs värdet avsevärt då progesteronet även börjat tillverkas i moderkakan.

Förhöjt värde av progesteron

Det finns flera anledningar till varför en analys kan visa att en person har ett förhöjt värde av progesteron, exempelvis klimakteriet, livmodercancer eller om en gravid kvinna väntar fler än ett barn. Vissa av symptomen vid ett förhöjt värde av progesteron kan vara trötthet, minskad sexlust, vaginal torrhet och/eller ömmande bröst.

Lågt värde av progesteron

Om en person har ett för lågt värde av progesteron kan flera symptom visa sig, bland annat kan man ha svårt att bli gravid, menscykeln kan bli rubbad, man kan få cystor på äggstockarna och brösten kan ömma. Andra mer diffusa symptom kan vara depression, sömnlöshet, trötthet och viktökning, särskilt runt buken. Orsaken till att man har brist på progesteron kan vara stress, fel typ av p-piller eller en viss diet.

Testa progesteron via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.