I kroppen finns totalt 20 olika aminosyror, dessa kan man likna vid kroppens naturliga byggstenar. En av aminosyrorna är cystein som bildas från homocystein genom omvandling av metionin som är en annan aminosyra. För att denna omvandlingsprocess skall fungera krävs det bland annat tillräckliga nivåer av vissa enzymer samt B-vitamin.
Homocystein samverkar med B-vitaminerna B9 (folat), vitamin B12 och vitamin B6 och har en viktig roll i kroppens biokemiska processer. När det omvandlas korrekt bidrar det till produktionen av proteiner och antioxidanter som är viktiga för kroppens funktion.
Vad innbär höga nivåer?
Om homocysteinnivåerna i blodet blir för höga kan det vara en indikator på hälsoproblem som till exempel kardiovaskulära sjukdomar, även om orsakssambandet inte är helt fastställt. Höga homocysteinnivåer kan också indikera brist på viktiga B-vitaminer (B6, B12 och folat), vilket kan leda till anemi, trötthet, och neurologiska problem. Läs mer om höga och låga nivåer.
Ett blodprov för att mäta homocystein kan ge viktig information om hälsan. Testet innebär att en blodprov tas och analyseras för att bestämma mängden homocystein i blodet. Unilabs referensintervall 2024 är:
Barn/ungdomar yngre än 15 år: mindre än 10 µmol/L
Vuxna: 15 till 65 år: mindre än 15 µmol/L
Äldre än 65 år: mindre än 20 µmol/L
Hur hanterar man höga nivåer?
Om dina homocysteinnivåer är förhöjda kan rekommendationen bli att inkludera mer folatrik mat som frukt, nötter, och baljväxter och B-vitaminer i din kost. Rekommendationer kan även inkludera tillskott av vitamin B6, B12 och folsyra som kan hjälpa till att sänka homocysteinnivåerna och andra livsstilsförändringar som att undvika rökning, begränsa alkoholintag och hantera stress för att förbättra allmän hälsa.