https://medisera.se/vara-halsokontroller/funmeds-funktionsmedicinska-blodpanel/Fosfat och fosfor används ofta synonymt, är nära besläktade, men är inte exakt samma sak. Fosfor är ett grundämne som är mycket reaktivt och det finns inte i fri form i naturen eller i kroppen. Fosfat är den joniserade formen av fosfor. Fosfat och kalcium bildar till exempel ett slags ”salt”. Kalciumfosfat finns i skelett och tänder. Fosfater finns i olika mineral och används inom jordbruk, industri och livsmedelstillverkning. Du får i dig ämnet genom den mat du äter och nivån av fosfat kan mätas genom ett blodprov.
Varför behövs analysen?
Ämnet är viktigt för balansen mellan syra och bas i kroppen, finns i alla celler och ingår i kroppens energiförsörjningssystem och fyller en funktion avseende ämnesomsättningen. Blodanalys av fosfat är en del i utredningen avseende njurfunktion. Fosfat värdet i blodet stiger vid njursvikt.
Vad innebär högt värde av fosfat?
Höga värden av fosfat i blodet kan ge röda ögon och klåda i huden. Fosfat och kalcium kan bilda avlagringar i hjärta, leder, lungor och blodkärl och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Höga värden kan leda till försämras sårläkning. Höga värden indikerar rubbningar i kalcium-fosfatbalansen och kan tyda på nedsatt njurfunktion.
Vad innebär lågt värde av fosfat?
Lågt värde kan tyda på näringsbrist och/eller malabsorption (det vill säga att kroppen inte kan ta upp näringsämnen från tarmen) och kan leda till utarmning av muskler och skelett. Låga värden kan indikera rubbningar i kalcium-fosfatbalansen.