D-vitaminbrist – test av d-vitamin via blodprov

D-vitamin är egentligen inte ett vitamin utan ett samlingsnamn på en grupp med steroider. Vi får i oss d-vitamin på flera olika sätt, bland annat genom kosten och när kolesterolet i huden träffas av ultravioletta strålar från solljuset. D-vitamin reglerar olika kroppsfunktioner, exempelvis upptaget av kalcium och fosfat samt olika cellulära processer och neuromuskulära funktioner. Värt att notera att det är vanligt med låga d-vitaminvärden och d-vitaminbrist under de svenska vintrarna. Detta kan regleras med ett ökat intag av d-vitamin genom kosten.

Test av d-vitaminbrist via blodprov inkl. analys och läkarkommentar ingår t.ex. i Mediseras Vitamin & Mineraltest. Klicka här för mer information.

D-vitamin ingår även i Mediseras stora hälsokontroll. Klicka här för mer information.

Varför behövs blodanalysen av d-vitamin?

Vid en analys av d-vitamin undersöker man blodets koncentration av 25(OH)D, även kallat kalcifediol. När d-vitamin omvandlas i levern produceras bland annat kalcifediol, vilket gör detta ämne till en utmärkt indikator till d-vitaminstatus. Eftersom d-vitaminbrist kan vara orsaken bakom flera sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och depression är detta ett vanligt test att utföra.

Förhöjt värde av d-vitamin

Det kan vara farligt att ha för mycket d-vitamin i kroppen. Höga värden kan ha flera orsaker, bland annat att man har fått i sig för mycket d-vitamin genom kosttillskott, att man lider av sarkoidos eller att man är gravid. Har man toxiska (giftiga) värden kan det leda till att kalciumvärdet i blodet också ökar, något som kan leda till koma, psykos eller njursten.

Lågt värde av d-vitamin, d-vitaminbrist

Eftersom d-vitamin bland annat reglerar upptaget av kalcium och fosfat kan brist på dessa steroider innebära att man får ett skörare skelett. Det kan finnas flera olika anledningar till d-vitaminbrist, från hudfärg och ålder till kost och problem med tarmupptaget. Vuxna kan som sagt drabbas av benuppmjukning (osteomalaci) och kramper kan förekomma. Övriga symptom på d-vitaminbrist kan vara exempelvis; blodproppar, fetma, brist på aptit, smärta i rygg, händer, armar och fötter samt trötthet och retlighet.

Testa d-vitaminbrist via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.