D-vitamin är egentligen inte ett vitamin utan ett samlingsnamn på en grupp med steroider. Vi får i oss d-vitamin på flera olika sätt, bland annat genom kosten och när kolesterolet i huden träffas av ultravioletta strålar från solljuset. D-vitamin reglerar olika kroppsfunktioner, exempelvis upptaget av kalcium och fosfat samt olika cellulära processer och neuromuskulära funktioner. Värt att notera att det är vanligt med låga d-vitaminvärden och d-vitaminbrist under de svenska vintrarna. Detta kan regleras med ett ökat intag av d-vitamin genom kosten.
D-vitamin ingår även i Mediseras stora hälsokontroll. Klicka här för mer information.
Varför behövs blodanalysen av d-vitamin?
Vid en analys av d-vitamin undersöker man blodets koncentration av 25(OH)D, även kallat kalcifediol. När d-vitamin omvandlas i levern produceras bland annat kalcifediol, vilket gör detta ämne till en utmärkt indikator till d-vitaminstatus. Eftersom d-vitaminbrist kan vara orsaken bakom flera sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och depression är detta ett vanligt test att utföra.
Förhöjt värde av d-vitamin
Det kan vara farligt att ha för mycket d-vitamin i kroppen. Höga värden kan ha flera orsaker, bland annat att man har fått i sig för mycket d-vitamin genom kosttillskott, att man lider av sarkoidos eller att man är gravid. Har man toxiska (giftiga) värden kan det leda till att kalciumvärdet i blodet också ökar, något som kan leda till koma, psykos eller njursten.
Lågt värde av d-vitamin, d-vitaminbrist
Eftersom d-vitamin bland annat reglerar upptaget av kalcium och fosfat kan brist på dessa steroider innebära att man får ett skörare skelett. Det kan finnas flera olika anledningar till d-vitaminbrist, från hudfärg och ålder till kost och problem med tarmupptaget. Vuxna kan som sagt drabbas av benuppmjukning (osteomalaci) och kramper kan förekomma. Övriga symptom på d-vitaminbrist kan vara exempelvis; blodproppar, fetma, brist på aptit, smärta i rygg, händer, armar och fötter samt trötthet och retlighet.