Insomni innebär en oförmåga att få tillräckligt med sömn. Detta kan manifestera sig på olika sätt, som att ha svårt att somna på kvällen, vakna flera gånger under natten och få en störd sömn, eller att vakna tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Ofta upplever personer med insomni en kombination av dessa sömnproblem.
Karaktäristiskt för insomni är att den drabbade personen upplever följande symtom:
- Svårigheter att somna in, upprepade uppvaknanden under natten, eller tidigt uppvaknande på morgonen med svårigheter att somna om.
- Försämrad funktion under dagen på grund av sömnbristen.
- En tydlig missnöjdhet med sömnkvaliteten och ett lidande på grund av sömnproblemen.
- Sömnproblemen förekommer minst tre nätter i veckan.
- Problemen har pågått under en period av minst tre månader.
Dessa kriterier används ofta för att diagnostisera insomni och bedöma dess inverkan på individens livskvalitet.
Insomni tillhör en av de fyra huvudsakliga kategorierna av sömn- och vakenhetsstörningar. De andra kategorierna inkluderar hypersomnier, som innebär överdriven sömnighet, parasomnier, som inkluderar onormala beteenden under sömn, och dygnsrytmstörningar, där kroppens inre klocka inte är synkroniserad med den yttre miljön.
Hur vanligt är insomni?
Insomni är mycket vanligt och så många som 10% av alla svenskar upplever insomni under någon del av livet.
Sömnbesvär ökar ofta med stigande ålder, men insomni är vanligast i medelåldern. Insomni karaktäriseras av långvarighet.
Är insomni allvarligt?
Insomni kan vara ett inslag i symtombilden hos individer som lider av olika psykiatriska eller somatiska sjukdomar och hälsoproblem. Detta sömnstörningssyndrom kan bidra till att förvärra existerande tillstånd, samtidigt som det kan öka risken för att utveckla ytterligare hälsoproblem över tid.
Insomni fungerar alltså inte bara som ett symtom på underliggande sjukdomar, utan kan även vara en självständig riskfaktor för försämrad hälsa och utveckling av nya sjukdomstillstånd.
Långvariga sömnproblem kan leda till en rad negativa konsekvenser, både fysiska och psykiska, och de kan också försämra kroppens förmåga att återhämta sig och motstå stress, vilket i sin tur kan bidra till en ond cirkel av försämrad sömn och hälsa.
Är insomni och sömnproblem samma sak?
Insomni och sömnproblem är relaterade, men inte exakt samma sak. Sömnproblem är ett bredare begrepp som kan inkludera olika typer av svårigheter med sömn, såsom svårigheter att somna, att ofta vakna under natten, att vakna för tidigt, eller att sova för mycket (hypersomni). Det kan även innefatta andra tillstånd som dygnsrytmstörningar och parasomnier (onormala beteenden under sömn, som sömngång).
Insomni, å andra sidan, är en specifik typ av sömnproblem som kännetecknas av svårigheter att somna, att sova tillräckligt länge, eller att få en sammanhängande sömn, vilket resulterar i att personen inte känner sig utsövd eller fungerar väl under dagen.
Insomni är mer av en klinisk diagnos och uppfyller vissa kriterier, såsom att problemen har pågått i minst tre månader och att de förekommer minst tre gånger i veckan.
Man kan säga att insomni är en form av sömnproblem, men alla sömnproblem är inte insomni.
Läs mer om sömnsvårigheter och sömnlöshet.