Sköldkörteln har många olika funktioner i kroppen. En viktig funktion är att reglera och balansera kroppens ämnesomsättning. Här produceras hormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin). TSH (tyreoideastimulerande hormon) tillverkas i hypofysen i hjärnan och reglerar produktionen av T3 och T4. Hormonerna behöver vara i balans, inte för mycket och inte för lite, för att man skall må bra.
Symtom vid sköldkörtelrubbning
Det som är komplicerat med symtombilden gällande sköldkörtelrubbning är att besvären kan förväxlas med övergångsbesvär, utmattningssyndrom eller depression. Bekymren kan vara vaga, otydliga och diffusa och förvärras över en längre tid. Symtomen kan även variera med ålder och svårigheterna kan blandas samman med eller bortförklaras med en stressad livsstil. På Sköldkörtelförbundets hemsida finns mer att läsa.
För mycket – Hypertyreos
Det kallas för hypertyreos när sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner. ”Hyper” är ett prefix från grekiskan och betyder ”över”. Ämnesomsättningen ökar och kroppens system blir stressat och går på max.
För lite – Hypotyreos
Hypotyreos innebär att man lider av en underproduktion av de hormoner som sköldkörteln tillverkar. ”Hypo” är ett prefix som kommer från grekiskan och betyder ”under”. Underproduktion av hormon får motsatt effekt; ämnesomsättningen blir låg och kroppens system går på låga varv.
Vanligare att kvinnor drabbas
Underfunktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos, är den vanligaste sjukdomen som drabbar sköldkörteln. Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. En del drabbas i samband med klimakteriet eller förlossning. Ibland uppkommer hypotyreos av kroniska och ärftliga skäl. Även brist på jod i kroppen kan orsaka hypotyreos.
Medicin kan påverka resultatet på blodprovet
Om du är diagnosticerad med sköldkörtelrubbning och äter Levaxin kan resultatet påverkas av detta.