Mjölkallergitest

Vad innebär mjölkallergi?

Vid komjölksallergi är det proteinerna vassle och kasein som kroppens immunförsvar reagerar på. Allergi mot mjölkprotein kan variera i styrka. En del kan dricka små mängder mjölk utan större besvär medan andra kan behöva akut sjukvård vid samma intag.

Att vara allergisk mot mjölk är inte samma sak som att vara intolerant mot laktos. Vid mjölkallergi är det ett protein i mjölk som kroppen reagerar på. Vid laktosintolerans har kroppen en brist på enzymet laktas, vilket gör det svårt för kroppen att bryta ned mjölksocker. Mjölkallergi är vanligt hos småbarn, men försvinner oftast när de fyller cirka fyra år.

Läs om Mediseras allergitest för föda där test av mjölk ingår.

Symtom vid mjölkallergi

Allergi mot komjölk kan visa sig på flera sätt. Oftast uppstår symtomen när du dricker mjölk. Magsmärta, kräkning, diarré eller förstoppning är vanliga symtom. I vissa fall kan du även få astma eller klåda och utslag över kroppen. Det är inte bara ren mjölk som kan framkalla symtomen, även produkter som tillverkas med hjälp av mjölk kan leda till besvär. Det är inte alltid som en reaktion kommer omedelbart, i många fall kan symtomen visa sig långt efter kontakt med mjölkprotein.

Hur testar man för mjölkallergi?

Ett bra sätt för att undersöka om en person har komjölksallergi är att ta bort alla mjölkprodukter ur kosten vilket kallas för elimination. Hur länge eliminationen ska pågå bestäms tillsammans med en läkare.

Via blodprov kan man undersöka om det finns IgE-antikroppar mot komjölksprotein vilket kan vara till hjälp för att ställa diagnos. I vissa fall görs ett pricktest som visar om man har IgE-antikroppar i vävnader. Blodprov och pricktest visar enbart om man har IgE-antikroppar mot mjölkprotein. Det finns dock mjölkallergi som inte kan mätas på detta sätt som kallas icke IgE-medierad mjölkallergi.

Behandling av mjölkallergi

Det finns inget sätt att behandla mjölkallergi. Hos småbarn utvecklas oftast en tolerans snabbt, vilket innebär att man kan behöva utvärdera barnet en gång om året. I majoriteten av fallen har allergin försvunnit när barnen skall börja skolan.

Om du fortfarande är allergisk mot komjölksprotein även när du är äldre behöver du utesluta mejeriprodukter som ost, grädde, yoghurt och smör från din kost. Du kan ersätta dessa med andra mjölkprodukter, exempelvis havremjölk eller mandelmjölk. Notera att även vissa hygienprodukter kan innehålla mjölk och därmed orsaka allergiska reaktioner.

Beställ allergitest där mjölk ingår

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.