När man talar om blodfetter talar man ofta om kolesterol. Det finns olika typer av blodanalyser gällande kolesterol: LDL – HDL – samt kolesterol total.
Kolesterol – bra eller dåligt?
Kolesterol är ett fettaktigt ämne, en av kroppens viktigaste byggstenar som bland annat används för att cellerna ska kunna få ett stabilt yttre skal. Kolesterolet färdas till och från cellerna genom lipoproteinpaket, LDL-kolesterol. Det är dessa paket som kan fastna på blodkärlens väggar och det blir då trångt för blodet att passera.
Ett förhöjt värde av LDL-kolesterol kan leda till högt blodtryck och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Normalt anser man att ett lågt värde av LDL är önskvärt, men ett väldigt lågt LDL-värde är ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen.
HDL-kolesterol anses vara “det goda kolesterolet” (High-density lipoprotein) och dess funktion är att transportera överskott av kolesterol till levern för att det skall kunna rensas ut från kroppen. Ett förhöjt värde av HDL-kolesterol är bra. De flesta kvinnor har ett högt värde och personer som tränar ofta och mycket har också oftast ett högt värde.
Livsstil och hereditet
Ett lågt HDL-värde tillsammans med höga LDL- och totalkolesterolvärden innebär högre risk för hjärt- och kärlsjukdom. I kombination med en “ohälsosam” livsstil eller vissa bakomliggande sjukdomar ökar risken. Några faktorer som påverkar risken är om du exempelvis röker, är överviktig, har ett högt blodtryck, äter en obalanserad kost, motionerar för lite eller har diabetes.
Hereditet, det vill säga ärftlighet spelar också roll. I vissa fall kan man inte påverka risken för hjärt-kärlsjukdom på egen hand utan man behöver då ta medicin. I flertalet fall krävs en kombination av förändrad livsstil och medicin. Medicinerna som man då ordineras är oftast blodtryckssänkande, blodfettssänkande och blodförtunnande. Om man samtidigt har diabetes behöver även detta medicineras.
Hur kan jag påverka mina kolesterolvärden?
Genom hälsosam kost, fysisk aktivitet, genom att sluta röka och att dricka mindre alkohol går det att påverka sina värden. Om man redan har en sund livsstil kan man förebygga och minska risken för hjärt-kärlsjukdom genom att bibehålla dessa vanor.
Kostråd -kolesterol
Om du vill förändra ditt kolesterol kan du minska på det mättade fettet (exempelvis fett kött, feta mejeriprodukter, feta charkprodukter) och öka ditt intag av omättat fett. Omättat fett finns i lax, makrill, sill (feta fiskar) samt i flera vegetabiliska oljor och fetter. Byt ut smöret när du steker till oliv- eller rapsolja. Ät mer grönsaker och fibrer samt grovt bröd. Havre och råg har visat sig ha effekt genom att sänka LDL-kolesterolet i blodet då de innehåller betaglukaner.