CDT prov och PEth prov kan påvisa konsumtion av alkohol i blodet.
PEth är en alkoholmarkör och bildas i kroppen enbart vid förtäring av alkohol (etanol), medan CDT-värdet visar hur mycket alkoholen har brutits ner i blodet genom att kroppen producerar defekt transferrin, vilket sedan kan mätas via blodprov.
Vad visar högt värde?
Vid en långvarig hög konsumtion av alkohol kommer fördelningen av de olika formerna av transferrin att ändras vilket visas i blodprovet. I de fall som CDT-värdet är över referensvärdet innebär det att personen dricker en större mängd alkohol.
Även PEth påvisar långvarig konsumtion av alkohol. Socialstyrelsen anger att provet kan ”påvisa eller avfärda kronisk överkonsumtion av alkohol – det vill säga riskbruk eller missbruk”
Hur stor alkoholkonsumtion krävs?
För att nå över referensvärdet för CDT krävs förtäring av ca 450 gram ren alkohol per vecka under 1 – 4 veckor före blodprovet tas. Det motsvarar exempelvis en hel flaska vin alternativt 3 – 4 burkar starköl varje dag. Folkhälsoinstitutets nivå för ”riskbruk” är 168 gram alkohol per vecka för män och 108 gram för kvinnor. Referensvärdet för CDT är alltså högt över riskbruksbeteende.
För PEth finns inte något exakt gränsvärde. Detta utifrån att variationen är stor mellan olika individer och även beroende på mängd alkohol som konsumerats. Det kan däremot ligga till grund för diskussion kring alkoholvanorna.
Påverkar sjukdomar eller mediciner CDT-värdet?
Nej, CDT-värdet påverkas generellt inte av sjukdomar, försvagad leverfunktion eller mediciner. Det är därmed ett relativt tydligt värde på alkoholkonsumtion. Det finns dock enstaka fall vid en mycket ovanlig medfödd defekt, CDG-syndrom, där man sett förhöjda CDT-värden.