Hur långt tid innan blodprovet ska jag sluta med vitaminer/kosttillskott för att få ett rättvist svar?

Det är svårt att ge ett rakt svar på denna fråga, men vitaminer och kosttillskott kan påverka provsvaren. Först och främst beror det på vilket värde du vill ta reda på; ditt värde med eller utan tillskott. Tar du vitaminer/tillskott kan resultatet visa högre värden.

Det beror även på vilka vitaminer du tar, hur länge du har tagit dem och hur mycket du tar. Det är skillnad mellan de vattenlösliga (exempelvis B- och C vitamin ) och de fettlösliga vitaminerna (exempelvis A-,D-, E- och K-vitamin). De vattenlösliga går ur kroppen snabbast.

Det finns inget som hindrar dig från att ta blodprov när du går på tillskott och då får du blodvärden utifrån detta. Slutar du ett antal dagar innan får du resultat utifrån detta, men man kan inte garantera att alla tillskott gått ur kroppen vid en viss tidpunkt.

Läs om vitamin och mineraltestet.

Kan man ha B12- och folat-värden inom referensintervall, men ändå ha en brist i cellerna?

Ja, det kan man ha, även om det är mycket ovanligt. Då blodprovet analyserar plasma eller serum i blodet kan man genom blodprov inte upptäcka om det primära problemet är malabsorbation det vill säga att tunntarmen inte kan ta upp vitaminet och tillgodogöra sig det.

Om man äter B-vitamintillskott eller dricker energidrycker med B-vitamintillskott och får normala blodvärden finns det alltså en risk att detta maskerar en verklig vitaminbrist. Man kan ha B12- och eller folat brist utan samtidig anemi, det vill säga blodbrist, vilket kan göra bristen än mer svårdiagnosticerad.

Upplever du symtom trots normala blodvärden rekommenderar vi dig att söka läkarkontakt för en vidare utredning. Läs om symtom vid B-vitaminbrist.

Läs om B12 testet.

Beställ vitamin & mineraltest via blodprov

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.