
Blodprov och D-vitamin
26 januari 2020D-vitamin reglerar kroppens upptagning av bland annat kalcium och fosfat. Vitaminen påverkar även neuromuskulära funktioner samt kroppens celler. På grund av att d-vitaminen påverkar så många delar av kroppen kan brist leda till flera olika symtom och i längden även allvarliga sjukdomar. Exempelvis anses brist öka risk för infektionssjukdomar, benskörhet och övervikt. Vissa samband har även setts mellan d-vitaminbrist och autism samt fibromyalgi.
Orsaker till d-vitaminbrist
Det är relativt många som har D-vitaminbrist i Sverige vilket beror på att antalet soltimmar över ett år är betydligt färre än i de flesta andra länder. Har man också ett jobb som innebär att man är inomhus under soltimmarna minskas möjligheten för kroppen att producera d-vitamin ytterligare. Framförallt är det mörkhyade personer samt de som aktivt täcker huden eller undviker att vara utomhus som får d-vitaminbrist. Orsaken att mörkhyade personer lättare får brist är att hudpigmentet skyddar mot solen. Men de personliga förutsättningarna är mycket olika och både ålder, kost och magens funktion (upptagningsförmåga) påverkar. Brist kan även uppstå genom nedsatt möjlighet för huden att omvandla d-vitamin alternativt nedsatt binjurefunktion även om detta är betydligt mer ovanligt än brist på grund av för lite tillförsel av solens UV-strålning.
Även ensidig kost med kraftigt minskat intag av fett, mejeriprodukter, fisk, ägg och kött kan påverka nivån av d-vitamin. Därmed finns en större risk för veganer förutsatt att de inte är extra noga med kosten eller äter kosttillskott.
Risk vid höga eller låga värden
Kontroll och åtgärd
I likhet med många andra vitaminer och mineraler kan d-vitaminnivå lätt undersökas via ett blodprov. Vid symtom på d-vitaminbrist kan testet tydliggöra om brist är problemet eller om vidare prover behöver genomföras.